Twee betalen, één halen. Bij de bekostiging van de meubels van vier koninklijke paleizen lijkt de belastingbetaler al 30 jaar ongemerkt een dubbele rekening te krijgen.

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over de “schimmige deal” waardoor de Staat volgens NRC dubbel betaalt voor de inventarissen van vier paleizen van de Oranjes.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat de de overheid het koningshuis de afgelopen veertig jaar miljoenen euro’s heeft betaald voor het onderhoud van de inventarissen van vier paleizen, terwijl de Staat deze al heeft overgekocht van de Oranjes en dus ook al betaalt voor het onderhoud.

GroenLinks-politica Nevin Özütok spreekt van een “schimmige deal” die “leidt tot dubbele inkomsten koningshuis. Ik vraag minister president naar de kamer voor uitleg.” Ook coalitiepartij D66 wil uitleg. “Klinkt heel dubieus”, twittert Kamerlid Joost Sneller.

Dubbele vergoeding voor inventaris paleizen?

Volgens het onderzoek van NRC betaalt de Nederlandse overheid al ruim dertig jaar vergoedingen voor het onderhoud van de paleisinventarissen, terwijl deze al die tijd op kosten van de Staat zijn onderhouden. Het gaat dit jaar om naar schatting 320.000 euro.

De kostenvergoeding aan de koning bleef ongewijzigd toen de Rijksoverheid de inventarissen tussen 1982 en 2009 overnam van de Oranjes, samen met de plicht die te onderhouden. Over deze miljoenentransacties werd het parlement nooit geïnformeerd, aldus de krant.

Het gaat om vrijwel de complete inboedels van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. Voor de koninklijke huisraad uit de eerste drie paleizen betaalde de overheid in de jaren tachtig zo’n 20 miljoen gulden aan prinses Juliana. Dat bedrag heeft nu een waarde van zo’n 17 miljoen euro.

Aan de overnames door de Staat werd volgens het NRC nooit enige ruchtbaarheid gegeven. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt tegen de krant dat de „discussie over de inrichting van de paleizen minder zichtbaar is geweest". Een reden daarvoor wil de RVD desgevraagd niet geven.

Rutte: betaling voor koninklijke paleizen klopt gewoon, geen onderzoek nodig

Premier Mark Rutte heeft niet het idee dat iets niet in de haak is met de manier waarop wordt betaald voor de inventaris van de paleizen van de koninklijke familie. Dat zei hij maandag in reactie op onderzoek van NRC.

Rutte erkent dat de financiering "verschrikkelijk ingewikkeld" is. "Maar het lijkt allemaal te kloppen."

Hij vindt echter niet dat er precies moet worden uitgezocht hoe de vork in de steel zit. "Ik heb niet het idee dat dat nodig is."

Lees meer over de Oranjes: